Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora a testek gyorsulása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
519
Két, nyújthatatlan zsineggel egymáshoz kötött, m1=0,5 kg és m2=2 kg tömegű hasáb közül a nagyobb egy vízszintes légpárnás lapon nyugalomban van. A kisebb tömegű a lap szélére erősített elhanyagolható tömegű csigán átvetett zsinegen lóg. Mekkora a testek gyorsulása és mozgás közben a fonalat feszítő erő, ha a súrlódástól eltekinthetünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
erő, gyorsulás, mechanika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ábra segít.

Felírjuk a fellépő erőhet mindkét testre.

K = `m_2*a`

`m_1*g-K=m_1*a`

`m_1*g-m_2*a=m_1*a`

`a=(m_1*g)/(m_1+m_2)` = `(0.5*10)/(0.5+2)` = 2 `m/s^2`

K = `m_2*a` = `2*2` = 4 N
1