Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 11.

Főoldal » Középiskola » Kémia
397
A) Valamely elem 3.00×10²³ db atomjának tömege 48.0g. Melyik ez az elem
B) Számítsa ki, hogy melyikben van több atom 40 g hidrogénben (H₂) vagy 680 g kénhidrogénben (H₂S)
Előre is köszönöm!:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A,

`3*10^(23)` db atom az `(3*10^(23))/(6*10^(23))` = 0,5 mol

0,5 mol anyag 48 g, akkor 1 mol anyag tömege 96 g; ha elem, akkor a molibdén lesz a megoldás.

B,

40 g hidrogéngázban, ami `40/2` = 20 mol, ebben van `20*2*6*10^(23)` db atom

vagy

480 g kénhidrogénben, ami `480/34` = 14,12 mol; ebben pedig `14.12*3*6*10^(23)` db atom. A hármas szorzó arra utal, hogy tartalmar két hidrogénatomot és egy kénatomot. Az utóbbi a nagyobb.
0