Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi a komponensek koncentrációja?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
298
Adott egy 250,0 cm3-es mérőlombik. Ebbe teszünk 25,0 cm3 0,05 mol/dm3-es jódoldatot, 20,0 cm3 1 mol/dm3-es sósavat és 8,5 cm3 acetont melynek sűrűsége 0,792 g/cm3. A mérőlombikot jelig töltjük vízzel. A kérdés hogy mennyi az így kapott oldatban a sósav, az aceton és a jodoldat koncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Meghatározod a mennyiségeket:

`25/1000*0.05` = 1,25 mmol jód

`20/1000*1` = 20 mmol HCl

`(8.5*0.792)/58` = 116 mmol aceton (58 a moláris tömege az acetonnak, javítva)

Mindezen mennyiségek lesznek 250 `cm^3`-ben, 1000 `cm^3`-ben négyszerennyi mmol anyagok.

(5 mmol/dm3 jódra, 80 mmol/dm3 HCl-re és 0,464 mol/dm3 acetonra).
Módosítva: 2 éve
0