Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyesített gáztövény

Főoldal » Középiskola » Kémia
319
5,0 dm³ térfogatú, 15°C hőmérsékletű és 5,0 bar nyomású gázt melegítünk és egyidejűleg összenyomunk. Hány °C a gáz új hőmérséklete, ha a nyomása 1,0 •10⁶ Pa, a térfogata 4,5 dm³ lesz?
Eddig eljutottam de tovább nem megy. Remélem valaki el tudja magyarázni. :)
V1=5,0 dm³=0,005m³ V2=4,5 dm³=0,0045m³
T1=15°C=288,15K T2=x(ismeretlen)
P1=5,0 bar=500000Pa P2=1,0 •10⁶ Pa

P1 * V1 P2 * V2
------- = ---------
T1 T2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha lehet, mindent válts át SI-be, akkor biztos nem veszted el a fonalat:

`V_1` = 5 `dm^3` = `5*10^(-3)` `m^3`

`T_1` = 15 °C = 288 K

`p_1` = 5 bar = `5*10^5` Pa

`p_2` = `10^6` Pa

`V_2` = 4,5 `dm^3` = `4.5*10^(-3)` `m^3`

Az egyesített gáztörvényből kifejezed `T_2`-t:

`T_2=(p_2*V_2*T_1)/(p_1*V_1)` = `(10^6*4.5*10^(-3)*288)/(5*10^5*5*10^(-3))` = 518,4 K = 245,4 °C
0