Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
889
Egy cég 2500000 Ft hitelt vesz fel 4 évre, 12%-os kamatra. Az első három évben minden év végén 800000 Ft-ot fizet vissza, a 4. év végén a fennmaradó tartozást.

Mennyit kell visszafizetni a 4. év végén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Első lépésként számoljuk ki, mennyi kamatot számolnak fel a hitelre az első év végére.

1. év kamata: \(2500000 Ft \times 12\% = 300000 Ft\).

Ezután az első év végén a cég 800000 Ft-ot fizet vissza. Ebből először a kamatot (300000 Ft) kell kifizetnie, tehát:

Fennmaradó hitel az 1. év végén: \(2500000 Ft + 300000 Ft - 800000 Ft = 2200000 Ft\).

A második évben az előző év fennmaradó összege után számoljuk a kamatot.

2. év kamata: \(2200000 Ft \times 12\% = 264000 Ft\).

A második év végén a cég újra 800000 Ft-ot fizet vissza. Ebből ismét először a kamatot (264000 Ft) kell kifizetnie:

Fennmaradó hitel a 2. év végén: \(2200000 Ft + 264000 Ft - 800000 Ft = 1644000 Ft\).

Harmadik évben a második év fennmaradó összege után számoljuk a kamatot.

3. év kamata: \(1644000 Ft \times 12\% = 197280 Ft\).

A harmadik év végén a cég ismét 800000 Ft-ot fizet vissza:

Fennmaradó hitel a 3. év végén: \(1644000 Ft + 197280 Ft - 800000 Ft = 1049280 Ft\).

A negyedik évben a harmadik év fennmaradó összege után számoljuk a kamatot.

4. év kamata: \(1049280 Ft \times 12\% = 125913.6 Ft\).

Végül, a negyedik év végén a cégnek a fennmaradó összeget és a kamatot is vissza kell fizetnie:

Visszafizetendő összeg a 4. év végén: \(1049280 Ft + 125913.6 Ft = 1175193.6 Ft\).

Ezért a cégnek a 4. év végén 1175193.6 Ft-ot kell visszafizetnie.
0

A visszafizetnedő teljes hitelösszeg: `x=2.500.000*(1+0,12*4)=3.700.000 \ Ft`

3 évig évente 800.000-ret fizenek vissza ez az összeg: `3*800.000=2.400.000 \ Ft`

4. év végén tehát: `3.700.000-2.400.000=color(red)(1.300.000 \ Ft)`
1