Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
488
Egy könnyelmű fiatalember 100000 €-ra tett szert, és első útja Monte-Carloba vezetett, ahol szerencsejátékba kezdett. Az első napon 10 €-t vesztett, s minden ezt követő napon 3 €-val többet, mint az előzőn.

a) Hány napig játszhatott?
b) Mennyi pénze maradt útiköltségre?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`S_n=((2a_1+(n-1)*d)*n)/2`

`100.000=((2*10+(n-1)*3)*n)/2`

`200.000=3n^2+17n`

`0=3n^2+17n-200.000`

`n_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-17+-sqrt(17^2-4*3*(-200.000)))/(2*3)={(cancel(n_1="-261")) , (color(red)(n_2 ="255")):}`

Tehát a 255 egész napig játszhatott.


b.)
A 255 nap alatt `x=((2*10+(255-1)*3)*255)/2=99.705 \ €` -t költött el.

Tehát útiköltségre: `100.000-99.705=color(red)(295 \ €)`-ja maradt
1