Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A reaktáns/termék mennyiségének számítása - gáz

Főoldal » Középiskola » Kémia
309
Hány köbdeciméter 10005 Pa nyomású és 288,25 K hőmérsékletű nitrogén (N2) gáz fejlődik, ha 47 gramm fém kobaltot (Co) fölös mennyiségű tömény salétromsavban (HNO3) oldunk?
A reakcióegyenlet: 5 Co + 12 HNO3 = 5 Co(NO3)2 + N2 + 6 H2O
Ar(Co)=58,93; Ar(H)=1,01; Ar(N)=14,01; Ar(O)=16,00; Ar(H)=1,01; R=8,314 J/(mol·K); T/K= t/ºC + 273,15; (Az eredményt négy értékes jegyre adja meg!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Gáz, reaktáns
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A végeredményem 38,21 dm3 lett. Helyesen gondolkodtam?
0

Ha szükséges, itt a számítás:

47 g kobalt az `47/58.93` mol ; ebből keletkezik ötödannyi mol nitrogéngáz.

`V=(n*R*T)/p` = `((47/58.93)/5*8.314*288.25)/10005` = 0,03821 `m^3` = 38,21 `dm^3`
1