Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogatszázalék NO S.O.S.

Főoldal » Középiskola » Kémia
359
A szerves anyagok bomlásából keletkező biogázok kellemetlen szagát részben a keletkező kénhidrogén ( H2S) okozza, amit salétromsavas fürdőn átvezetve lehetne csökkenteni, a következő reakció segítségével:
2 HNO3 + 3 H2S = 3 S + 2 NO + 4 H2O
(A valóságban nem használják ezt, mert a keletkező NO gáz nagyobb problémát jelent! ☺)
Hány térfogat%-os volt kénhidrogénre nézve az a 302,15 K hőmérsékletű, 1,08732·105 Pa nyomású gázelegy, amelyből 2,116 m3-t átnyomva a mosón, abból 42,89 g elemi kén ülepedett ki?
Mr(HNO3)=63,01; Mr(H2S)=34,08; Ar(S)=32,06; Mr(NO)=30,01; Mr(H2O)=18,02; R=8,314 J/(mol·K); T/K= t/ºC + 273,15
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, térfogatszázalék
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
42,89 g kén az `42.89/32.06` = 1,338 mol, ugyanennyi kén-hidrogén volt a gázelegyben.

A gázelegy teljes moljainak száma:

n = `(p*V)/(R*T)` = `(108732*2.116)/(8.314*302.15)` = 91,588 mol

91,588 mol gázelegyben van 1,338 mol kén-hidrogén

100 mol gázelegyben van `100/91.588*1.338` = 1,461 mol kén-hidrogén.

Gázelegyek esetében a térfogat% és a mol% megegyezik.
0