Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsd ki mekkora a tömege 3,5dm térfogatú szobahőmérsékletű argonnak?

Főoldal » Középiskola » Kémia
320
Számítsd ki mekkora a tömege 3,5dm térfogatú szobahőmérsékletű argonnak? Mi órán mindig kiszámoljuk az n és utána számoljuk a V. Valaki el tudná magyarázni szépen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ezt is úgy kell, csak visszafelé.

Azt azért megjegyzem, hogy annyi adat, hogy szobahőmérsékletű, elég kevés. Érdemes tudni hozzá a gáz nyomását is, most feltételezzük, hogy légköri nyomásról van szó.

Ha már tanultátok az egyesített gáztörvényt, akkor könnyű dolgod lesz, a képletből kifejezed a hiányzó adatot, behelyettesítesz és kiszámolod.

p = 101325 Pa

V = 3,5 `dm^3` = `3,5*10^(-3)` `m^3`

T = 20 °C = 293,15 K

R = 8,314 `J/(mol*K)`

`p*V=n*R*T`

`n=(p*V)/(R*T)` = `(10^5*3.5*10^(-3))/(8.314*293)` = 0,1437 mol

Az argon atomtömegét kilesed a periódusos rendszerből (M = 40 `g/(mol)` )

n = `m/M` `to` `m=n*M` = `0.1437*40` = `ul("5,748 g")`.


Ha esetleg volt arról szó, hogy szobahőmérsékleten (és légköri nyomáson) az ideális gázok moláris térfogata 24,36 `(dm^3)/(mol)`, akkor mégkönnyebb dolgod van.

Ha 1 mol gáz térfogata 24,36 `dm^3`, akkor

hány mol gáz térfogata 3,5 `dm^3` ?

`n=3.5/24.36` = 0,1437 mol

Ezt pedig szorzod az atomtömeggel, mint az első levezetésnél, és megkapod az eredményt.
0