Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek megoldása

Főoldal » Középiskola » Matematika
317
Sziasztok! Ezt ti hogyan oldanátok meg?
(2x-4)*(x+2)*(3x-5)*(5x-1)=0

A tanárunk azt mondta hogy szorzattá kell alakítani őket, de hogy? Ha valaki le tudná nekem vezetni lépésről lépésre azt megköszönném! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenletek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia,

itt egy gondolat van, ami mentén el lehet indulni, bal oldalon látod hogy mindenhől szorzás van, ez egyenlő nullával, egy szorzat akkor lehet nulla ha az egyik tényezője nulla mert mindegy hogy miket szorzunk össze ha van ott egy nulla akkor a vége nulla lesz pl: 5*6*9*8*7*8*9*8*7*0=0, tehát mindegy mit szorzunk össze, azaz itt most megnézzük hogy lehet ez a szorzatba becsempészni egy nullát, úgy, hogy az egyik ilyen zárójelezett rész az nulla:

ha 2x-4=0, akkor `x_1=2`

ha x+2=0, akkor `x_2=-2`

ha 3x-5=0, akkor `x_3=5/3`

ha 5x-1=0, akkor `x_4=1/5`

ez a négy megoldás van. Esetleg kérdésed van, nyugodtan írj
3