Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika/2/2

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1237
Egy hídon átvezető út 50 m sugarú, felülről nézve domború, függőleges körív. A hídon egy 800 kg tömegű autó hajt át 45 km/h sebességgel. Mekkora erővel nyomja az autó az úttestet a híd legmagasabb pontján? Mekkora sebességnél lesz a hídra ható nyomóerő nulla?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A legfelső ponton a centripetális erő a nehézségi erő és a nyomóerő különbsége:

`mv^2/R=mg-F_(ny)`

`F_(ny)=mg-mv^2/R=800*10-800*12.5^2/50=5500N`

A nyomóerő akkor nulla, ha az adott sebesség mellett szükséges centripetális erő éppen megegyezik a nehézségi erővel:

`mg=mv^2/R`

`v=sqrt(gR)=sqrt(10*50)~~22.36 m/s~~80.50 (km)/h`
0