Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika/2/1

Főoldal » Középiskola » Fizika
636
Lefeljebb mekkora sebességgel haladhat az R sugarú vízszintes síkú körpályán a jármű, ha a kerekek és az útburkolat között a tapadási súrlódási együttható μ₀?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A körpályán maradáshoz szükséges centripetális erőt a tapadási súrlódás adja:

`F_(cp)=F_s`

`mv^2/R=mu_0 mg`

`v^2=mu_0 gR`

`v=sqrt(mu_0 gR)`

Ez az elérhető legnagyobb kerületi sebesség. Ha ennél gyorsabban próbál menni, akkor ehhez már nagyobb tapadási súrlódási erő kellene, mint amit a gumi és az aszfalt lehetővé tesz, és az autó kicsúszik.
0