Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ötszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
522
Egy szabályos ötszög beírt körének sugara 13,76 cm. Mekkora a körülírt kör sugara és az ötszög területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Máshogy is meg lehet oldani. Csatolok majd két képet, hogy érthető legyen.

`r=13.76` `cm`

Egy belső szöge `108°`, ennek a fele `54°` ez lesz az egyik szög abban a háromszögben.

`tg54°=(13.76)/(a/2)`

`a≈color(red)(20)` `color(red)(cm)`

A köréírt kör sugar az gyakorlatilag a beírt körös háromszög átfogója, látszik is az ábrákon.

Lehet Pitagorasz-tételezni is, de ezt is szögfüggvénnyel számolom ki, a kedvedért.

`sin54°=(13.76)/R`

`R≈color(red)(17)` `color(red)(cm)`

A területet meg ki lehet úgy számolni, hogy egy ilyen derékszögű háromszögnek vesszük a területét, és megszorozzuk tízzel, mert annyiszor van benne.

`T_(triangle)=(a/2*r)/2`

`T_(/_\)=(10*13.76)/2=68.8` `cm^2`

`T_("ötszög")=color(red)(688)` `color(red)(cm^2)`
Módosítva: 2 éve
0