Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A reaktáns/termék mennyiségének számítása - gázok

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
340
A vasgyártás egyik részfolyamata a hematit (vörösvasérc – vas(III)oxid - Fe2O3) magnetitté
(mágnesvasérc – vas(II)vas(III)oxid - Fe3O4) való redukciója, a következő reakció szerint:
3 Fe2O3 + CO = 2 Fe3O4 + CO2 ; Hány köbméter 1200 ºC-ra melegített, és 101325 Pa
nyomású szénmonoxidot használ fel a fenti reakció a kohóban, ha a bemért hematit
mennyisége 11,34 tonna volt? Mr(Fe2O3)=159,69; Mr(CO)=28,01; Mr(CO2)=44,01;
Mr(Fe3O4)=231,54; R=8,314 J/(mol·K); T/K= t/ºC + 273,15; 1 tonna = 1000 kg (Az
eredményt négy értékes jegyre adja meg!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Gáz, vas, reakció, mennyiség, Termék, reaktáns
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
11340 kg hematit az `11340/159.69` = 71,013 kmol ; ehhez szükséges harmadannyi, azaz `71.013/3` = 23,67 kmol `CO`

n= 23670 mol

T = 1200 °C = 1473,15 K

p = 101325 Pa

pV = nRT `to` `V=(n*R*T)/p` = `(23670*8.314*1473.15)/101325` = 2861 `m^3`
0