Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A reaktáns/termék mennyiségének számítása - gázra vonatkozóan

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
324
Hány köbcentiméter 1,009·105 Pa nyomású, és 298,15 K hőmérsékletű szén-dioxid (CO2)
gáz fejlődik 0,1345 gramm 72,42tömeg%-os tisztaságú kalcium-karbonátból (CaCO3), ha híg
sósavban oldjuk?
A reakcióegyenlet: CaCO3 + 2 HCl = CaCl2 + CO2 + H2O
Ar(H)=1,01; Ar(C)=12,01; Ar(N)=14,01; Ar(O)=16,00; Ar(Ca)=40,08; R=8,314 J/(mol·K);
T/K= t/ºC + 273,15; (Az eredményt négy értékes jegyre adja meg!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A tiszta `CaCO_3` mennyisége `0.1345*0.7242` = 0,0974 g, ami `0.0974/100.09` = 0,973 mmol ; keletkezik ugyanennyi mmol `CO_2`

n=`9.73*10^(-4)` mol

p = `1.009*10^5` Pa

T = 298,15 K

pV = nRT `to` `V=(n*R*T)/p` = `(9.73*10^(-4)*8.314*298.15)/(1.009*10^5)` = `2.391*10^(-5)` `m^3` = 23,91 `cm^3` szén-dioxid gáz fejlődik.

0