Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen mély az akna?

Főoldal » Középiskola » Fizika
618
Egy aknába ejtett kő koppanását 4,4 s idő múlva halljuk. Milyen mély az akna? g = 9.81 m/s², a hang terjedési sebessége levegőben c = 340 m/s
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, gravitáció, idő, magasság, hang, Kinematika, hangsebesség, terjedésisebesség, mély
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ennek két összetevője van. A szabadesés, amíg a kő leesik, ez `t_1` idő alatt történik, és az amíg a hang visszajön, ez `t_2` hosszú.

`t_1+t_2=4.4`

`t_2=4.4-t_1`

A szabadesés:

`h=(g*t^2)/2`

`h=(9.81*(t_1)^2)/2`

A hang:

`s=v*t`

`s=340*(4.4-t_1)`

A `h` és az `s` is az akna mélysége, tehát:

`(9.81*t_1^2)/2=340*(4.4-t_1)`

`9.81t_1^2=2992-680t_1`

`9.81t_1^2+680t_1-2992=0`

Megoldod a másodfokút, kijön két megoldás, az egyik negatív, ami nem jó, a másik:

`t_1≈4.1514` `s`

Az akna mélysége pedig:

`(9,81*4.1514^2)/2≈84.5` ` m`

`340*(4.4-4.1514)≈84.5` `m`

Az akna `84.5` méter mély.
Módosítva: 2 éve
0