Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika/1/6

Főoldal » Középiskola » Fizika
872
Mennyi idő alatt csúszik le a vízszintessel 30° szöget bezáró 10m hosszúságú lejtő tetejéről induló test és mekkora sebességgel ér a lejtő aljára, ha
a) nincs súrlódás
b) a csúszási súrlódási együttható 0,2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
A nehézségi erő lejtővel párhuzamos komponense `mgsin30°=1/2mg`, a gyorsulás tehát `a=1/2g=5m/s^2`. A lecsúszási idő `t=sqrt((2l)/a)=sqrt((2*10)/5)=2s`, a végsebesség pedig `v=a*t=5*2=10m/s`. (Ez egyébként az energiamegmaradásból is kijön, mert a kezdeti pontenciális energia alakul mozgásivá: `mglsin30°=1/2mv^2`...)

b)
A nehézségi erő lejtőre merőleges komponense `mgcos30°=sqrt3/2mg`, a súrlódási erő innen `sqrt3/2 mu mg`. A nehézségi erő lejtővel párhuzamos komponense most is `mgsin30°=1/2mg`, tehát a lejtővel párhuzamos eredő `1/2mg-sqrt(3)/2 mu mg`, vagyis a gyorsulás `a=1/2g-sqrt(3)/2 mu g~~3.268 m/s^2`. A lecsúszási idő `t=sqrt((2l)/a)=sqrt((2*10)/3.268)~~2.47s`, a végsebesség pedig `v=a*t~~3.268*2.47~~8.08m/s`. (Ez megint kijön a munkatételből egyébként: `mglsin30°-sqrt3/2mu m g l=1/2 m v^2`...)
Módosítva: 8 éve
1