Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika/1/4

Főoldal » Középiskola » Fizika
1125
Mekkora gyorsulással indulhat a teherautó, hogy a vízszintes rakfelületén lévő láda ne csússzon hátra? A tapadási súrlódási együttható 0.25.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha nem csúszik meg a láda, akkor a teherautóval együtt mozog, tehát ugyanakkora a gyorsulása. A gyorsítást pedig a tapadási súrlódási erő végzi: `mu_0 mg=ma`, innen pedig a maximális gyorsulás `a=mu_0 g=2.5m/s^2`.
Módosítva: 8 éve
0