Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oxidációs állapot és oxidációs szám

Főoldal » Középiskola » Kémia
640
Adja meg a szénatom oxidációs állapotát, és az oxidációs számát a következő molekulában!
1. N-klór-izocianát - Cl-N=C=O
2. diklór-acetaldehid - (Cl2)HC-C=O(H)
Adja meg a
3. Hidrogén-foszfát-ion (HPO4^2-) minden egyes atomának oxidációs számát!
Adja meg a
Széntatom oxidációs állapotát és az oxidációs számát a követkető molekulában:
4. metanol (H3C-OH)
Adja meg mindkét szénatom oxidációs állapotát és az oxidációs számát a következő molekulában:
5. 1,1,1 triklór-etán (Cl3C-CH3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oxidációsszám, oxidáció, oxidációsállapot
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
- Oxidációs számok:

1, +4

2, mindkét szénatomé +1

3, H: +1 , O: -2 , P: +5

4, -2

5, a klórhoz kapcsolódó szénatomé +3 , a hidrogénhez kapcsolódó szénatomé -3.

- Oxidációs állapot: Ehhez meg kell nézni a konkrét elektronegativitás értékeket:

H: 2,1 ; C: 2,5 ; O: 3,5 ; Cl: 3,0 ; N: 3,0

1, Cl-N=C=O : `(3.5-2.5)+(3.0-2.5)+(3.5-2.5)` = 2,5

2, `(Cl_2)HC-C=O(H)` : `1/2*[2*(3.0-2.5)+2*(2.1-2.5)+1*(3.5-2.5)]` = 1,1

4, Metanol: `4*(2.1-2.5)+1*(3.5-2.5)` = -0,6

5, 1,1,1-triklóretán: `1/2*[3*(3.5-2.5)+3*(2.1-2.5)]` = 0,9
0