Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika/1/1

Főoldal » Középiskola » Fizika
1120
Egy 1200 kg tömegű autó 5 s alatt gyorsul fel 36 km/h sebességre. Mekkora a rá ható erők eredője? Rajzolja fel a kocsira ható erőket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A végsebesség `10 m/s`, ezt `5s` alatt érte el, tehát a gyorsulása `a=2m/s^2`. Newton második törvényéből az eredőerő `F_e=ma=1200*2=2400N`.

Rá ható erők: nehézségi erő, a talaj nyomóereje (kiegyenlíti a nehézségi erőt), súrlódási erő a kerekek és a talaj között (ez gyorsítja az autót), közegellenállás (ez fékezi).
0