Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1243
egy vizelvezető keresztmetszete olyan egyenlő száru trapéz,amely alapjainak hossza 3m és 2m szárainak hossza 62,5cm....milyen mély az árok?hány liter viz fér el az árok 120 méter hosszú egyenes szakaszában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Pitagorasz-tételt alkalmazva az alap trapézból kivett derékszögű háromszögből: ((3-2)/2)² + M² = 0,625², amelyből a trapéz, így a vízelvezető árok magassága: M = √(0,625²-0,5²)= √0,140625= 0,375 m, tehát 37,5 cm mélységű az árok!

A trapéz (árok alapjának) a területe: T(trapéz)= ((3+2)×0,375)/2 = 0,9375 m², ezt kell megszorozni a hosszával az ároknak (mert trapéz alakú hasábról van itt szó), így : V(árok) =0,9375×120= 112,5 m³, ami meg 1000-rel beszorozva 112.500 dm³, tehát pontosan ugyanennyi liter, azaz 112.500 liter víz fér el az árok adott szakaszában! :)

Üdv.: Ármós Csabi Debrecenből (48 éves matekos-kémiás korrepetáló)
0

Szia!

Elküldtem a trapézról a képet. A trapéz magassága a szaggatott vonalakat jelentik a két derékszögű háromszögben! :)

Üdv.: Csaba Db.-ből (48 éves)
0