Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika/9

Főoldal » Középiskola » Fizika
516
Mely időpontokban lesz az ábrázolt rezgőmozgás kitérése 2 cm nagyságú? Mely időpontoknál lesz a pillanatnyi sebesség a maximális sebesség fele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A függvény alakja egyértelműen szinuszos, az amplitúdója 4 cm, a periódusideje pedig 0,4 s. Tehát `x(t)=4sin((2pi)/0.4*t) [cm]`. Innen már csak matek, egyenletmegoldás. A "kitérés 2 cm nagyásgú" kérdésbe az én értelmezésem szerint beletartozik az `x=2cm` és az `x=-2cm` is, tehát a megoldandó egyenlet az alábbi:

`4sin((2pi)/0.4*t)=+-2`

`sin((2pi)/0.4*t)=+-1/2`

`sin(5pi t)=+-1/2`

`5pi t=+-pi/6+k*pi`

`t=+-1/30+k*1/5` másodperc

Behelyettesítve az első néhány időpont: 33,33 ms, 166,67 ms, 233,33 ms, 366,67 ms, ...

----------------------------

A sebesség a kitérés deriváltja: `v=(dx)/(dt)=d/(dt)[4sin(5pi t)]=20 pi cos(5pit)`.

Most az a kérdés, hogy mikor lesz `cos(5pit)=+-1/2`. Az előbbihez hasonló gondolatmenettel ekkor `5pit=+-(2pi)/3+k*pi`, vagyis `t=+-2/15+k*1/5` másodperc. Az első néhány időpont 66,67 ms, 133,33 ms, 266,67 ms, ...
Módosítva: 8 éve
0