Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögszámítás 8. osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
491
Tudna valaki segíteni a mellékelt szögszámítási feladatban? Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A d szár hosszát meg tudod könnyen határozni, hiszen az ACD háromszög egyenlőszárú, a CD oldat hossza egyenlő az AC oldal hosszával, tehát 5 cm.

Ezután a `gamma` szöget számolod ki az ACD háromszögben. `gamma` = 180-(30+30) = 120°.

Jöhet a `delta` szög, a B és C csúcsnál levő szögek 180°-ra egészítik ki egymást, merthogy párhuzamos a két alap.

`55+(30+delta)=180`

`delta` = 180-55-30 = 95°

Végül a `beta` szög, ugyanilyen elvvel:

`30+beta+gamma=180`

`beta` = 180-(120+30) = 30°.

Leellenőrizheted az ABC háromszögre:

`55+beta+delta` = `55+30+95` = 180°.
0