Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika/8

Főoldal » Középiskola » Fizika
1103
Egy 4000 1/perc fordulatszámmal forgó lendkerék a hajtómotor kikapcsolása után 15 perc alatt egyenletesen lassulva áll meg. Hányat fordul eközben? Mekkora a szöggyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kezdeti szögsebesség `omega_0=4000/60*2pi=400/3 pi (rad)/s`. Ez csökken nullára 15 perc, azaz 900 másodperc alatt, tehát a szöggyorsulás `beta=-(400/3 pi)/(900)=-4/27 pi~~-0.465 (rad)/s^2`. (A gyorsulás negatív, mert a mozgás lassul!)


Biztos ismered az egyenes vonalú, egyenletesen gyorsuló mozgásra vonatkozó képletet: `s=v_0t+a/2 t^2`. Az egyenletesen gyorsuló forgómozgásra teljesen analóg a képlet: `alpha=omega_0t+beta/2 t^2`. Ennek a szögelfordulásnak a `2pi`-edrésze adja meg, hogy hányat fordult a kerék. Ha behelyettesíted a számokat, az jön ki, hogy pont 30000 fordulatot tett meg: `alpha/(2pi)=200/3*900-1/27*900^2=30000`.
0