Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
421
Számold ki, hogy hány %-os tömegnövekedést jelent metiléncsoport beépülése az etán-, illetve a dekánmolekulánál!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A metiléncsoport (CH2) beépülése az etán és a dekán molekulájába azt jelenti, hogy egy CH2 csoportot illesztünk a molekulákhoz. Ehhez használhatjuk a molekulák molaritását és molaris tömegét. A molaritás az adott anyag mennyiségét fejezi ki egy molban, és a molaris tömeg pedig egy mol az adott anyag tömegét jelenti. Az etán és a dekán molekuláinak molaris tömegét ismerjük.

Az etán (C2H6) molaris tömege:

M(etán) = 2 * M(C) + 6 * M(H) = 2 * 12,01 g/mol + 6 * 1,01 g/mol = 24,02 g/mol

A dekán (C10H22) molaris tömege:

M(dekán) = 10 * M(C) + 22 * M(H) = 10 * 12,01 g/mol + 22 * 1,01 g/mol = 142,22 g/mol

Most nézzük meg, hogyan változik a tömeg a metiléncsoport beépülésekor. A metiléncsoport egy CH2 molekulára utal, amelynek molaris tömege:

M(CH2) = 2 * M(C) + 2 * M(H) = 2 * 12,01 g/mol + 2 * 1,01 g/mol = 26,04 g/mol

Most számoljuk ki az etán és a dekán molaris tömegét, ha a metiléncsoport be van építve:

M(etán + CH2) = M(etán) + M(CH2) = 24,02 g/mol + 26,04 g/mol = 50,06 g/mol

M(dekán + CH2) = M(dekán) + M(CH2) = 142,22 g/mol + 26,04 g/mol = 168,26 g/mol

Most számoljuk ki a tömegnövekedést a metiléncsoport beépülésekor a következőképpen:

Tömegnövekedés (%) = [(M(új molekula) - M(eredeti molekula)) / M(eredeti molekula)] * 100

Az etán esetében:

Tömegnövekedés(etán) = [(50,06 g/mol - 24,02 g/mol) / 24,02 g/mol] * 100 ≈ 108,33%

A dekán esetében:

Tömegnövekedés(dekán) = [(168,26 g/mol - 142,22 g/mol) / 142,22 g/mol] * 100 ≈ 18,30%

Tehát a metiléncsoport beépülése az etánhoz kb. 108,33% tömegnövekedést jelent, míg a dekánhoz kb. 18,30% tömegnövekedést jelent.
0

Szia!

Valóban a metilén-csoport egy -CH₂- csoport beépülése az etán, ill. a dekánmolekulába.

Etánból propán lesz, ezért:
A 30,08 g/mol (etán móltömege) 44,11 g/mol-ra nő, így a tömegnövekedés itt: (44,11/30,08)×100 = 146,64%, ebből kivonva a 100%-ot, megkapjuk hogy a tömegnövekedés 46,64% lesz, tehát ennyivel nőtt a tömeg!

Dekánból pedig undekán lesz, emiatt:
A 142,32 g/mol (dekán móltömege) 156,35 g/mol-ra fog megnőni, ezért: (156,35/142,32)×100= 109,86%, ebből a 100-at kivonva kapjuk meg, hogy 9,86%, azaz ennyivel nőtt a tömeg a csoport- beépüléssel! :)

Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos korrepetáló)
0