Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8. Osztály sorozat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
389
Segítsetek légyszi, nagyon nem jön össze.

Egy sorozat következő eleme mindig kisebb 3-mal ,mint az előtte lévő elem kétszerese. Írd fel a sorozat első öt elemét ,ha a harmadik eleme -0,6!

........; ..........; -0,6; .........; .........
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

Akkor nézzük a -0,6 után következő elemet:

`2*(-0.6)-3` = -4,2

Az ötödik eleme a sorozatnak:

`2*(-4.2)-3` = -11,4

A második elemhez visszafelé haladunk:

`2*x-3=-0.6` /+3

`2*x=2.4` /:2

x=1,2 ez a második elem.

Az első elem ugyanígy:

`2*y-3=1.2` /+3

`2*y=4.2` /:2

y = 2,1 ; ez pedig az első elem.

2,1 ; 1,2 ; -0,6 ; -4,2 ; -11,4
0