Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
358
Számisd ki:
10+20+30+...+200=
A pontok helyében egyszerűbb kiszámitasa,mert az nehéz lenne annyi számot leírni! Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Összeadod az elsőt és az utolsót (210), a másodikat és az utolsó előttit (210), amint látod mindig 210 az összeg, egészen a 100+110-ig jutsz el, ami a tizedik pár; tehát a keresett összeg `10*210` = 2100.

Ha már tanultad a számtani sorozatokat, akkor:

`a_1` = 10

d = 10

`a_(20)` = 200

`S_(20)=(a_1+a_(20))*20/2` = `(10+200)*(20/2)` = 2100
0