Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy 7,2 cm belső átmérőjű, 3,5 deciliteres, henger

Főoldal » Középiskola » Matematika
797
Egy 7,2 cm belső átmérőjű, 3,5 deciliteres, henger

alakú bögre áll a polcon.

a) Mekkora a bögre (belső) magassága?

b) Mekkora magasságban áll a víz a bögrében, ha

1,5 dl-t töltöttünk bele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ahhoz, hogy meghatározzuk a bögre (belső) magasságát és azt, hogy mennyi víz van a bögrében, először ki kell számítanunk a bögre térfogatát. Tudjuk, hogy a bögre belső átmérője 7,2 cm, és a bögre térfogata 3,5 deciliter (dL), ami 350 ml-nek felel meg.

a) A bögre belső térfogatát a következő képlettel számolhatjuk ki:

Térfogat (V) = π * sugár^2 * magasság

A bögre átmérőjéből kiszámolhatjuk a sugárát:

Sugár (r) = átmérő / 2 = 7,2 cm / 2 = 3,6 cm

Most a bögre térfogatát kiszámíthatjuk:

V = π * (3,6 cm)^2 * magasság = 350 ml

Most pedig a bögre magasságát számolhatjuk ki:

magasság = 350 ml / (π * (3,6 cm)^2) ≈ 10,06 cm

Tehát a bögre (belső) magassága kb. 10,06 cm.

b) Ha 1,5 decilitert (150 ml) töltünk a bögrébe, akkor a bögre vízzel töltött térfogata 150 ml lesz. Most használjuk ugyanazt a képletet, hogy meghatározzuk a víz magasságát a bögrében:

150 ml = π * (3,6 cm)^2 * vízmagasság

Most számoljuk ki a vízmagasságot:

vízmagasság = 150 ml / (π * (3,6 cm)^2) ≈ 1,33 cm

Tehát ha 1,5 decilitert (150 ml) töltünk a bögrébe, a víz kb. 1,33 cm magasságig ér a bögrében.
0