Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, felfelé hajítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
382
20 m magasból felfelé 35 fokos szögben hajítunk el egy testet 25 m/s sebességgel. Milyen messze esik le?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`h=20` `m`

`alpha=35°`

`v_0=25` `m/s`


Először kiszámolom a két sebességkomponenst

függőleges - `y` :

`v_(0_y)=v_0*sinalpha`

`v_(0_y)=25*sin35°≈14.34` `m/s`

vízszintes - `x` :

`v_(0_x)=v_0*cosalpha`

`v_(0_x)=25*cos35°≈20.48` `m/s`

Aztán nézem tovább a függőlegest, ami az előbb kiszámolt sebességgel indul el felfelé. Ez függőlegesen felfelé hajítás.

Kiszámolom milyen magasan van, amikor nulla a sebessége, és ez mennyi idő.

`v=v_0-g*t`

`0=v_y=v_(0_y)-g*t_(em)`

`t_(em)=(v_(0_y))/g`

`t_(em)≈1.43` `s`


`h=v_0*t-(g*t^2)/2`

`h_(em)=v_(0_y)*t_(em)-(g*(t_(em))^2)/2`

`h_(em)≈10.28` `m`

(erre a kettőre amúgy van képlet, de most levezettem, hogy érthető legyen)

Ehhez a magassághoz még hozzájön a `20` méter így lesz `30.28` `m`, innen pedig szabadon fog esni, aminek kell az ideje:

`h=(g*t^2)/2`

`30.28=(10*t^2)/2`

`t^2=6.056`

`t_(sz)≈2.46` `s`

Most jön a vízszintes irány:

Ez a komponens egyenletes mozgás, azaz `s=v*t`

`v=20.48` `m/s`

`t=1.43+2.46=3.89` `s`

`s=20.48*3.89≈79.7` `m`

Tehát durván 80 méter messze esik le.
Módosítva: 2 éve
2