Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia sav-bázis zh

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
346
Sziasztok!
A háztartásban használt szalmiákszesz (sűrűség = 0,970 g cm–3) 6,80 tömeg% NH3-at tartalmaz. Hány cm3-t kell felhígítani vízzel, hogy 625 cm3 térfogatú oldatot kapjunk, amelynek pH-ja 11,55? (Kb = 1,79·10–5 mol dm–3)
Kérlek segítsetek, holnap zh :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, fizikaikémia, savbázis
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
`[NH_4^+]` = `[OH^-]` = `10^(11.55-14)` = `3.55*10^(-3)`

Ugyanennyi alakul át az ammóniából.

Az egyensúlyi ammónia-koncentrációt az egyensúlyi állandóból tudod számolni:

`K_b=([NH_4^+][OH^-])/([NH_3])` `to` `[NH_3]=([NH_4^+][OH^-])/K_b` = `(3.55*10^(-3))^2/(1.79*10^(-5))` = 0,703 `(mol)/(dm^3)`.

A kiindulási koncentrációt (a hígítottét) az egyensúlyi és az átalakult összegéből tudod meg.

`c_(NH_(3h))` = `0.703+3.55*10^(-3)` =0,704 `(mol)/(dm^3)`. (a kismértékű disszociáció miatt gyakorlatilag az egyensúlyi koncentráció lesz)

Az eredeti oldat molaritását számoljuk:

100 g oldatban van 6,8 g ammónia

`100/0.97` `cm^3` oldatban van `6.8/17` mol ammónia

1000 `cm^3` oldatban van `1000/(100/0.97)*6.8/17` = 3,88 mol ammónia

A hígítás mértéke `3.88/0.703` = 5,52

Az eredeti oldatból tehát szükséges `625/5.52` = 113,24 `cm^3`.
0

köszönöm!
0