Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika alapfeladat/6

Főoldal » Középiskola » Fizika
513
Jellemezze az ábrán vázolt mozgást! Számítással és grafikusan is határozza meg az egyes szakaszokban megtett utakat! Mekkora az összesen megtett út?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az első 3 másodpercben egyenletesen gyorsul `5/3 m/s^2` gyorsulással, majd újabb 3 másodpercig állandó `5m/s` sebességgel halad, végül 1 másodperc alatt egyenletesen lassulva megáll, a gyorsulás `-5m/s^2`.

A megtett út a grafikon alatti terület, ez két háromszögből és egy téglalapból áll össze: `s=(3*5)/2+3*5+(1*5)/2=7.5+15+2.5=25m`.

Vagy a fizikai képletekkel: `s=(a_1/2 t_1^2)+(v t_2)+(v t_3+a_3/2 t_3^2)``=``((5/3)/2*3^2)+(5*3)+(5*1-5/2*1^2)``=``7.5+15+2.5=25m`.
0