Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabályos dobókockával négyszer egymás után dobunk és sorban egymás után leírjuk, hogy hányast dobtunk.Négyszámjegyű szám.

Főoldal » Középiskola » Matematika
556
Hányféle számot kaphatunk?
Melyik ezek közül a legkisebb, és melyik a legnagyobb?
Hány olyan van ezek között amelyben mind a négy számjegy különböző?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
> Hányféle számot kaphatunk?

Ezt az ismételt permutáció képlete adja meg:
`n^k = 6^4 = 1296`

> Melyik ezek közül a legkisebb, és melyik a legnagyobb?

Legkisebb: `1111`
Legnagyobb: `6666`

> Hány olyan van ezek között amelyben mind a négy számjegy különböző?

Ezt a permutáció képlete adja meg:
`P_k^n = (n!) / ((n - k)!) = (6!) / ((6 - 4)!) = (6!) / (2!) = 360`

Ellenőrzés:

irb(main):001:0> [*1..6].repeated_permutation(4).size
=> 1296

irb(main):002:0> [*1..6].repeated_permutation(4).map{|s|s.join.to_i}.min
=> 1111

irb(main):003:0> [*1..6].repeated_permutation(4).map{|s|s.join.to_i}.max
=> 6666

irb(main):004:0> [*1..6].permutation(4).size
=> 360

(Ha nem érted az ellenőrzést, ne törődj vele. Csak kibújt belőlem a programozó.)
Módosítva: 2 éve
0