Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika alapfeladat/9

Főoldal » Középiskola » Fizika
1836
Egy kútba ejtett kő csobbanását 3,2 s múlva halljuk. Milyen mély a kút, ha tudjuk, hogy a hang terjedési sebessége levegőben 340 m/s? Mekkora hibát követünk el, ha elhanyagoljuk a hang terjedését?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kő zuhanása kezdősebesség nélküli egyenletes gyorsulás, tehát ha `h` mély a kút, akkor `t_1=sqrt((2h)/g)` idő után esik a vízbe. A hang egyenletes sebességgel terjed, ez `t_2=h/c` időt vesz igénybe. Tehát:

`t_1+t_2=3.2`

`sqrt((2h)/g)+h/c=3.2`

`sqrt(h/5)+h/340=3.2`

`1/340*h+1/sqrt(5)*sqrt(h)-3.2=0`

Ez egy másodfokú egyenlet `sqrt(h)`-ra. A megoldóképlet alapján az jön ki, hogy `sqrt(h)~~6.847`, innen `h=46.88` méter.

Ha a hang terjedési sebességét végtelennek vesszük, akkor a `3.2=sqrt((2h)/g)` egyenletet kell megoldanunk. Ebből `h=3.2^2*5=51.2` méter adódik, és ez `(51.2-46.88)/46.88~~9.2%`-os hibát jelent.
0