Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
475
Mekkora anyagmennyisegű oxigén (O) atom van 100g tömegű Alumínium-szulfátban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Az alumínium-szulfát (Al₂(SO₄)₃) kémiai képletét nézve, meg kell határoznunk, hány oxigénatom található benne. A képletben három szulfátion található (SO₄)2-, és mindegyik tartalmaz négy oxigénatomot. Tehát egy alumínium-szulfát molekula 12 oxigénatomot tartalmaz.

Most számoljuk ki, hány 12 oxigénatomos molekula található 100 g alumínium-szulfátban:

Molekulasúly (Al₂(SO₄)₃) = 2(Al) + 3(S) + 12(O)
Molekulasúly (Al₂(SO₄)₃) = 2(26.98 g/mol) + 3(32.07 g/mol) + 12(16.00 g/mol)
Molekulasúly (Al₂(SO₄)₃) = 53.96 g/mol + 96.21 g/mol + 192 g/mol
Molekulasúly (Al₂(SO₄)₃) = 342.17 g/mol

Most számoljuk ki, hány 12 oxigénatomos molekula található 100 g alumínium-szulfátban:

Molekulasúly (Al₂(SO₄)₃) = 342.17 g/mol

Molekulaszám (N) = Mennyiség (m) / Molekulasúly (M)
N = 100 g / 342.17 g/mol ≈ 0.2924 mol

Mivel egy molekula 12 oxigénatomot tartalmaz, szorozzuk meg a molekulaszámot 12-tel, hogy megtudjuk, hány oxigénatom van jelen:

12 (oxigénatom/molekula) * 0.2924 mol ≈ 3.51 mol

Ezért 100 g alumínium-szulfátban körülbelül 3.51 mol oxigénatom található.
0