Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozza meg az z⁶ - 10z³ + 29 = 0 egyenlet, összes komplex gyökét

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
286
Határozza meg az z⁶ - 10z³ + 29 = 0 egyenlet, összes komplex gyökét
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
analízis
1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`z^3=x`

`x^2-10x+29=0`

`x_(1,2)=(10 pm root()(10^2-4*29))/2` = `(10 pm 4i)/2` = `5 pm 2i`

`z^3=5+2i` `to` na itt fel kell írni a trigonometrikus alakot

`r=root()(5^2+2^2)` = `root()(29)`

`varphi` = `arctg(2/5)` = kiszámolod (0,38 radiánban)

`z^3=root()(29)*(cos0.38+i*sin0.38)`

`z_1=root(6)(29)*[cos((0.38+2*pi*0)/3)+i*sin((0.38+2*pi*0)/3)]`

`z_2=root(6)(29)*[cos(0.38+2*pi*1)/3)+i*sin((0.38+2*pi*1)/3)]`

`z_3=root(6)(29)*[cos((0.38+2*pi*2)/3)+i*sin((0.38+2*pi*2)/3)]`

A `z^3=5-2i`-re ugyanígy megoldod, így meglesz mind a 6 gyök.
1