Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elmagyaráznátok ezt a kiszámítást?(csatolok képet)

Főoldal » Általános iskola » Kémia
450
Sziasztok! A képen látható számítást eltudnátok magyarázni mivel azon az órán hiányoztam és én csak lemásoltam az anyagot de érteni nem értem. Tömegszázalék számtás
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, tömegszázalék, számítás, Vegyület
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Ha sikerült megértened a tömegszázalék fogalmát, akkor menni fog.

A tömegszázalék azt jelenti, hogy az oldat 100 g-jában mennyi az oldott anyag.

Példa:

Ha egy oldat 20 tömeg%-os, az azt jelenti, hogy

100 g oldatban van 20 g oldott anyag (a többi oldószer, vagyis 100-20 = 80 g).

Ezekből arányossággal ki tudod számolni az oldott anyag mennyiségét, ha más az oldat tömege:

Példa:

50 g az oldatunk tömege és 8 tömeg%-os.

Ha az oldat 8 tömeg%-os, az azt jelenti, hogy az oldat

100 g-jában van 8 g oldott anyag.

Nekünk viszont 50 g az oldatunk (feleannyi), tehát feleannyi benne az oldott anyag (4 g).

A másik oldatunk is 50 g, viszont 18 tömeg%-os.

A második oldatunk

100 g-jában van 18 g oldott anyag.

50 g-jában (feleannyi oldatban) feleannyi oldott anyag van (9 g).

Ezt a két oldatot összeöntjük.

Az oldat tömege összeadódik ( 50 + 50 = 100 g)

Az oldott anyag mennyisége is összeadódik ( 4 + 9 = 13 g)

Az oldatunk 100 g lett, benne az oldott anyag 13 g. Számolnunk már nem kell, a keletkezett oldat `color(red)("13 tömegszázalékos")`.


Másik példa:

Összeöntünk 400 g 8%-os és 200 g 12%-os oldatot. Hány %-os lesz a keletkező oldat?

I. Az oldat 8 tömeg%-os, azt jelenti, hogy az oldat

100 g-jában van 8 g oldott anyag

A mi oldatunk 400 g (négyszerese), az oldott anyag mennyisége is a négyszerese, azaz 32 g. Ez volt az első oldat.

II. Az oldat 12 tömeg%-os, ez azt jelenti, hogy az oldat

100 g-jában van 12 g oldott anyag

A mi oldatunk 200 g (kétszerese), az oldott anyag mennyisége is kétszerese, vagyis 24 g.

Összeöntjük a két oldatot.

Az oldat mennyisége összeadódik, 400 + 200 = 600 g.

Az oldott anyag mennyisége is összeadódik, 32 + 24 = 56 g.

Lett egy olyan oldatunk, ami 600 g, benne van 56 g oldott anyag. Ezt kell kiszámolnunk, hogy hány %-os. Ha már tanultál matekból százalékszámítást, akkor menni fog, az a kérdés, hogy az 56 hány %-a a 600-nak. Ezt legegyszerűbben az `56/600*100` összefüggéssel számolhatod ki.
1