Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikai kémia standard potenciál

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
324
sziasztok!

A szabadentalpia állapotfüggvény sajátságát felhasználva határozzuk meg az EӨ(Cu+/Cu) standard potenciált az EӨ (Cu2+/Cu) = 0,34 V és EӨ(Cu2+/Cu+) =0,16 V ismeretében. A megoldásban 0,52 V van, de ötletem sincs, hogy kellene számolni. Kérlek segítsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, fizika, fizikaikémia
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A réz(II)-ionból kétféleképpen juthatunk el a a szilárd rézig:

I: `Cu^(2+)` `to` `Cu` (-2 `e^-`)

II. `Cu^(2+)` `to` `Cu^(+)` (-`e^-`) `to` `Cu` (-`e^-`)

A szabadentalpiát kifejezed az elektródpotenciállal:

`Delta G^0` = `-z*F*E^0`

Az első esetben z=2 (két elektronátmenet), az F kiesik mindegyiknél, szóval csak a standardpotenciálokkal kell számolnod.

`-2*E^0 (Cu^(2+)"/"Cu)` = `-1*E^0 (Cu^(2+)"/"Cu^+)`+`(-1)*E^0 (Cu^+"/"Cu)`

`2*0.34=0.16+x`

Innen már menni fog.
0