Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
457
Tudna valaki segíteni a kémia házimban? A csatolt képen vannak a feladatok.
Előre köszönöm a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
7,

Egyenlet: `CH-=CH` + 2 `Br_2` = `CHBr_2 - CHBr_2`

300 `dm^3` acetilén az `300/24.5` = 12,24 mol

ez reagál legfeljebb kétszerannyi, vagyis 24,48 mol Brómmal, ami `24.48*159.8` `approx` `color(red)("3912 g")` bróm.

8,

A termék tartalmaz `278.76*12.93/100` = 36 g szenet, ami 3 mol

továbbá `278.76*85.99/100` = 239,7 g, ez pedig `239.7/79.9` = 3 mol

A keletkezett termékben tehát 3 mol szénnel arányos 3 mol bróm (az arány tehát 1:1), vagyis a molekulaképlet (mivel az acetilénben van két szénatom és két hidrogénatom és ez egy addíciós folyamat) `color(red)(C_2H_2Br_2)`.

`M_(C_2H_2Br_2)` = 185,84 `g/(mol)`

A keletkezett termék `278.76/185.84` = 1,5 mol, a reakcióban részt vett 1,5 mol acetiléngáz, aminek a térfogata normál körülmények között `1.5*22.41` = `color(red)("33,615 dm"^3)`.
0