Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok tudna valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
3)a;b;d
4)
5)e
Ezekben a feladatokban szeretnék segítséget kérni,levezetéssel mert tiszta sötétségben vagyok
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3.)
a.)
A kör sugara: `r=sqrt((-5)^2+12^2)=13 \ cm`

A kör egyenlete tehát:
`(x-u)^2+(y-v)^2=r^2`

`(x-0)^2+(y-0)^2=13^2`

`color(red)(x^2+y^2=169)`

Az ábra a linken megtalálható: https://www.geogebra.org/calculator/a2m4vfvn



b.)
Ez a feladat annyival egyszerűbb, hogy megadták az y kooridnátával a kör sugarát hiszen az x tengelytől való távolság egyenlő vele.

`(x-u)^2+(y-v)^2=r^2`

`(x+2)^2+(y-7)^2=7^2`

`color(red)((x+2)^2+(y-7)^2=49)`

Az ábra a linken megtalálható: https://www.geogebra.org/calculator/tpnhvhyb





d.)
Kiszámoljuk a két pont közötti szakasz felének koordinátáit valamint a hosszát a hossz fel adja majd a sugarat értelemszerűen hiszen a két pont távolsága a kör átmérője.

A kör középpontjának koordinátái: `F=((x_1+y_1)/2;(x_2+y_2)/2)=((-3+7)/2;(-4+(-6))/2)=color(red)((2;-5))`

A kör sugara: `r=(sqrt((x_1-y_1)^2+(x_2-y_2)^2))/2=(sqrt((7-(-3))^2+(-4-(-6))^2))/2=sqrt26 \ cm`

A kör egyenlete tehát:

`(x-u)^2+(y-v)^2=r^2`

`(x-2)^2+(y-(-5))^2=sqrt26^2`

`color(red)((x-2)^2+(y+5)^2=26)`

Az ábra a linken megtalálható: https://www.geogebra.org/calculator/zhvtygxc




4.)
a.)
`5x-12+43=0`

`-12y=-5x-43`

`color(red)(y=(5x+43)/12)`



b.)
`A_x+B_y+C=0`

`m=-A/B`

`color(red)(m=(5)/(12))`



c.)
`tgalpha=m=>tgalpha=5/(12)=>color(red)(alpha=22,62°)`



d.)
Ahhoz, hogy megtudd, hol metszi az egyenes a tengelyeket csak annyit kell tenned, hogy egyszer y majd x koordinátát egyenlővé teszed 0-val.

x tengely metszéspontja:
`5x-12*0+43=0`

`5x=-43`

`color(red)(x=-43/5)`



y tengely metszéspontja:
`5*0-12y+43=0`

`-12y=-43`

`color(red)(y=43/12)`




5.)
Írd fel a két egyenes egyenletét egymással szemben egy egyenletrendszerként és határozd meg x és y koordinátákat melyek a metszéspontot fogják megadni.

`{(6x-10y=14),(10x+6y=-14):}=>{(18x-30y=42),(50x+30y=-70):}`

`18x-30y+50x+30y=42+(-72)`

`68x=-28`

`color(red)(x=-7/17)`


`10*(-7/17)+6y=-14`

`color(red)(y=-28/17)`

Az ábra a linken megtalálható: https://www.geogebra.org/calculator/exvtnctx
0