Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverés kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
310
Egy kísérlethez 120 g 70%-os oldatot kell készíteni. Ehhez 40%-os alkoholos oldat, desztillált víz és 90%-os oldat áll rendelkezésre. Melyiket, illetve abból mennyit használjunk fel? A koncentrációk tömegre vonatkoznak.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Itt is sokféleképpen kombinálhatod, akár a vizet sem kell felhasználnod, hiszen a két koncentráció közrefogja a készítendő koncentrációt.

Pl ha nem használod fel a desztillált vizet, akkor:

x g szükséges a 40%-os oldatból és 120-x g a 90 %-osból. Felírva a keverési egyenletet:

`40*x+90*(120-x)=70*120`

`1080-50x=840`

x = 48

48 g 40%-os és 120-48 = 72 g 90%-os oldatokból elő tudod állítani a készítendő oldatot.
0