Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverési feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
400
Egy kísérletben egy kukorica hibrid sótűrését vizsgáljuk, amihez 10 kg 25%-os NaCl oldatot kell készíteni. Ehhez a raktárban 40%-os oldat, oldószer és 60%-os NaCl van. Melyiket, illetve abból mennyit használjunk fel? A koncentrációk tömegre vonatkoznak.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Ennek így végtelen sok megoldása lesz, ha kétféle sóoldat is áll a rendelkezésedre.

- Ha csak a 40%-osat akarod felhasználni, akkor:

x kg kell az egyikből (legyen az az oldószer), 10-x kg a másikból.

Felírod a keverési egyenletet:

`x*0+(10-x)*40=10*25`

400-40x=250

x = 3,75

Ebben az esetben szükség van 3,75 kg vízre és 10-3,75 = 6,25 kg 40 %-os oldatra.

- Ha csak a 60 %-os oldatot használod fel, akkor:

`x*0+(10-x)*60=10*25`

600-60x=250

x = `5.8dot(3)` , ennyi kg víz szükséges és 10-re kiegészítve a sóoldattal.
0