Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki elmagyarázná az alábbi feladatot ?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1414
Egy rombusz átlói 3 m és 5 m hosszúságúak. Mekkorák a rombusz szögei és magassága?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`e=3`
`f=5`
Rajzolj egy rombuszt és rajzold be az átlókat meg a szögeket.
A rombusz átlói merőlegesen felezik egymást. Az átlók felezik a szögeket is.
Ez a kettő a megoldás kulcsa.

Érdemes kiszámolni két dolgot, amit nem kérdez a feladat, de jól jön majd:
a) A rombusz területe:
`T=(e·f)/2 = (15)/2`

b) A rombusz oldala:
Ez Pitagorasszal könnyen számolható
`a^2=(e/2)^2+(f/2)^2`
`a^2=9/4+25/4`
`a=sqrt(34)/2`

A `bb"magasság"` kérdés volt:
`T=a·m`
`(15)/2=sqrt(34)/2·m`
`m=(15)/sqrt(34)`

A `bb"szögek"`:
`"tg"\ α/2 = (e//2)/(f//2)=e/f=3/5`
`α = 2·"arc"\ "tg"\ 3/5`
Használj hozzá számológépet.
A két szög összege 180° (száraik párhuzamosak)
`β=180°-α`
1