Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Felvételi 10-es feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1485
Egy dobozban összesen 72 db kocka van, mindegyik fehér, vagy piros. A dobozban lévő kockák negyedét pirosra festjük, és visszatesszük, akkor a fehér és a piros kockák száma megegyezik a dobozban.
Hány darab piros és hány darab fehér kocka volt eredetileg a dobozban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Eredetileg:

fehér: `x`

piros: `72-x`

`72/4=18`


`x-18=72-x+18`

`2x=108`

`x=54`


piros: `72-54=18`

fehér: `54`

`18` darab piros és `54` darab fehér kocka volt eredetileg a dobozban.
0

Csak kíváncsiságból rákerestem erre a feladatra, és úgy találtam, meg hogy "a dobozban lévő FEHÉR kockák negyedét pirosra festjük". Itt pedig az összes kocka volt.

Nem tudom, hogy ez szándékosan van-e itt máshogy, inkább megoldom úgy is.
0

fehér: `x`

piros: `72-x`

befestett fehérek: `x/4`

`x-x/4=72-x+x/4`

`(3x)/4=72-x+x/4`

`3x=288-4x+x`

`6x=288`

`x=48`

piros: `48`

fehér: `24`

`48` darab piros és `24` darab fehér kocka volt eredetileg a dobozban.
0