Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika | SOS | Gyöktelenítsük a törtek nevezőjét | 2 feladat |

Főoldal » Középiskola » Matematika
316
Sziasztok valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matek, #matematika, #feladat, #törtek, #tört, #gyök, #gyöktelenítés
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a)`

`y/(5sqrt(y))`

`y/(5sqrt(y))*sqrt(y)/sqrt(y)=(ysqrt(y))/(5sqrt(y)sqrt(y))=(ysqrt(y))/(5y)=color(red)(sqrt(y)/5)`

`b)`

`15/(2-sqrt(7))`

`15/(2-sqrt(7))*(2+sqrt(7))/(2+sqrt(7))=(15(2+sqrt(7)))/(2^2-sqrt(7)^2)=(30+15sqrt(7))/(-3)`

`(3(10+5sqrt(7)))/(-3)=-(10+5sqrt(7))/1=color(red)(-10-5sqrt(7))`
0