Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell ezt levezetni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
762
Mekkora lehet annak a téglalapnak a kerülete, amelynek egyik oldala 60 cm és az átlók által bezárt szög 35⁰ ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A két átló egyforma hosszú, legyen a hossza `2f`, a felezett átló `f`.
`γ=35°`
A téglalap oldalai `a=60` és `b`.

Gondolom tanultátok a koszinusztételt:
`a^2=f^2+f^2-2·f·f·cos\ γ=f^2(2-2cos\ γ)`
`a^2/(2-2cos\ γ)=f^2`

A `b` oldallal is írd fel a koszinusz tételt:
`b^2=f^2+f^2-2·f·f·cos(180°-γ)=f^2(2-2cos(180°-γ))`

Tudjuk, hogy `cos(180°-γ)=-cos(γ)`
`b^2=f^2(2+2cos\ γ)`

`b^2=a^2(2+2cos\ γ)/(2-2cos\ γ)`
`b^2=a^2(1+cos\ γ)/(1-cos\ γ)`
számold ki számológéppel a `b`-t.
1