Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika verseny feladatok 8. Osztályos

Főoldal » Általános iskola » Matematika
323
Sziasztok! Csatoltam képet aki tud kérem segítsen. Köszönöm szépen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
2.)

`{:("útiköltség",,210 €,+),("szállás", 15 € * 14 fő * 6 nap^"(*)" =,360 €,),("belépők, ennivaló",,420 €,),(overline"összesen",,overline(990 €),):}`

`color(#fff)•^"(*)"` Megeshet, hogy a szállást úgy értették, hogy 6 nap nyaralás az 6 - 1 = 5 nap szállás.

a) `990 € // 4 = color(red)247.5 €`

b) `990 € * 297 = color(red)294030 HUF`

c) `(1200 € - 990 €) * (297 - 290) = 210 € * 7 = color(red)1470 HUF`



3.)

`C_n^k = (n!) / (k! * (n - k)!) = (10!) / (7! * (10 - 7)!) = 120 " kombináció"`

`{:
("A kihúzott hét szám...","Biztos igaz","Lehet, hogy igaz","Lehetetlen","#"),
("összege páros",,+,,60),
("összege osztható 3-mal",,+,,42),
("szorzata páros",+,,,120),
("közötte van kettő, amelyek hányadosa 2",,+,,114),
("szorzata páratlan szám",,,+,0),
("között ha szerepel a 0, akkor a szorzatuk 0",+,,,84)
:}`

Az utolsó oszlopban feltüntetett számokat így kaptam:

irb(main):001:0> [*0..9].combination(7).map(&:sum).count &:even?
=> 60

irb(main):002:0> [*0..9].combination(7).map(&:sum).count{|n|n%3==0}
=> 42

irb(main):003:0> [*0..9].combination(7).map{|s|s.reduce &:*}.count &:even?
=> 120

irb(main):004:0> [*0..9].combination(7).map{|s|s.permutation(2).any?{|a,b|b!=0
and a.fdiv(b)==2}}.count true
=> 114

irb(main):005:0> [*0..9].combination(7).map{|s|s.reduce(&:*)}.count &:``odd?
=> 0

irb(main):006:0> [*0..9].combination(7).count{|s|s.include? 0}
=> 84
irb(main):007:0> [*0..9].combination(7).filter{|s|s.include? 0}.map{|s|s.reduc
e(&:*)}.count 0
=> 84



4.)

3 megoldás is létezik, bár az első lehet nem nyeri el a tanárod tetszését:

k = 0, a = 7, t = 5, i = 9
ka + ti = at - i => 07 + 59 = 66, 75 - 9 = 6
k + a + t + i = 0 + 7 + 5 + 9 = 21

k = 1, a = 9, t = 7, i = 4
ka + ti = at - i => 19 + 74 = 93, 97 - 4 = 93
k + a + t + i = 1 + 9 + 7 + 4 = 21

k = 4, a = 8, t = 2, i = 7
ka + ti = at - i => 48 + 27 = 75, 82 - 7 = 75
k + a + t + i = 4 + 8 + 2 + 7 = 21

A megoldásokat így kaptam (bocs, el nem tudom képzelni hogyan kellene egy 2 egyenletből álló 4 ismeretlenes egyenletrendszert megoldani):

irb(main):001:0> [*0..9].permutation(4){|k,a,t,i|p [k,a,t,i] if k+a+t+i==21 a
nd k*10+a + t*10+i == a*10+t - i}
[0, 7, 5, 9]
[1, 9, 7, 4]
[4, 8, 2, 7]
Módosítva: 2 éve
0