Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat gyűjtemény 11. Osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
395
A 16. És 17. Feladatban kérném a segítségeteket!
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
16.)
A derékszögű háromszög köré írható körének sugara egyenlő az átfogó hosszának felével.

Köré írt kör sugarának hossza: `r=(a/cosalpha)/2=(26/(cos32°))/2=color(red)(15,33 \ cm)`

Kör területe: `T_("kör")=r^2*pi=15,33^2*pi=color(red)(738,3 \ cm^2)`

Másik befogó: `b=sqrt((2r^2)-a^2)=sqrt((2*15,33)^2-26^2)=color(red)(16,25 \ cm)`

Háromszög területe: `T_"háromszög")=(b*a)/2=(16,25*26)/2=color(red)(211,25 \ cm^2)`

Arány: `(T_"háromszög")/(T_("kör"))=(738,3)/(211,25)approxcolor(red)(3,5)`




17.)
Elég hülyén fogalmaz a feladat de valahogy így képzelem el mit akarhat.


`b=sqrt(m_c^2+x^2)=sqrt(5^2+12^2)=color(red)(13 \ cm)`

`y=m^2/x=5^2/12=2,08 \ cm`

`c=x+y=12+2,08=color(red)(14,08 \ cm)`

`a=sqrt(c^2-b^2)=sqrt(14,08^2-13^2)=color(red)(5,42 \ cm)`

`sinalpha=a/c=(5,42)/(14,08)=>color(red)(alpha=22,62°)`

`beta=180°-90°-alpha=180°-90°-22,62°=color(red)(67,38°)`
0