Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.o.s nem tudom hogy kell

Főoldal » Középiskola » Matematika
497
Mekkora területű részekre bontja a 26 cm sugarú kört egy 36 cm hosszúságú húrja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kör teljes területe: `T_("kör")=r^2*pi=26^2*pi=color(red)("2.123,72" \ cm^2)`

Húrhoz tartozó körszelet központi szöge: `cosalpha=(d^2-(2*r^2))/(-2*r^2)=(36^2-(2*26^2))/(-2*26^2)=>color(red)(alpha="87,63"°)`

Kisebbik körszelet területe: `T_("kicsi")=((r^2*pi*alpha)/(180°))/2-(r^2*sinalpha)/2=((26^2*pi*87,63°)/(180°))/2-(26^2*sin87,63°)/2=color(red)("179,24" \ cm^2)`

Nagyobbik körszelet területe: `T_("nagy")=T_("kör")-T_("kicsi")="2.123,72" - "179,24"=color(red)("1.944,48" \ cm^2)`
0