Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
556
Két csónak 11 km távolságból indul egymás felé. Induláskor egy dongó felszáll az egyikről és átrepül a másikra, onnan visszarepül az elsőre, majd ismét át a másik- ra és így tovább. Hány km utat repül a dongó a két csónak találkozásáig, ha a csó- nakok sebessége 6 km/h illetve 5 km/h és a dongó 10 km-t repul óránként?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Alap képlet `"sebesség"="út"/"idő"`
A két csónak ugyan annyi időt halad, míg találkoznak.
`x("h")*5("km"/"h")+x("h")*6("km"/"h")=11("km")` /emeljük ki az `x`-t
`x*(5+6)=11` /osszuk el mindkét oldalt `(5+6)=11`-gyel
`x=1` Tehát a két csónak `1` órát megy, míg nem találkoznak.
A dongó `10 ("km"/"h")` sebességgel megy.
Ami azt jelenti, hogy `1("h")*10("km"/"h")=10("km")` röpül.


Bár a két pont között más távolsággal, de ez a feladat már egyszer volt:
https://ehazi.hu/q/88177/matematika-ket-csonak-22-km-tavolsagbol-indul-egymas-fele-indulaskor-egydongo-felszall-az-egyikrol-e
1