Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell megcsinálni ezt a matek feladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
750
Egy téglalap területe 480 cm². Oldalainak számtani közepe 22 cm. Mekkorák az oldalai és átlói?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezeket tudjuk:
`a·b=480`
`(a+b)/2=22`
-------------------
A második egyenletből fejezd ki mondjuk `a`'-t:
`a+b=44`
`a=44-b`
Aztán ezt írd be az elsőbe:
`(44-b)·b=480`
`44b-b^2=480`
`0=b^2-44b+480`

Ezt a másodfokú egyenletet oldd meg a megoldóképlettel:
`b_"12"=(44+-sqrt(44^2-4·480))/2`

Ami kijön, azok lehetnek a `b` oldal. Az `a` oldalt a fenti `a=44-b` összefüggés adja.

(A két kijövő megoldás egymás fordítottja lesz, majd meglátod...)
Módosítva: 8 éve
1